Αγιοφάραγγο

Η παραλία του Αγιοφάραγγου βρίσκεται περίπου 80 χλμ νότια της πόλης του Ηρακλείου, στην έξοδο του ομώνυμου φαραγγιού. Για να έρθετε θα πρέπει είτε να διασχίσετε το φαράγγι με εύκολη πεζοπορία περίπου 30-50’, είτε να πάρετε καϊκάκι από τα Μάταλα, την Αγία Γαλήνη ή τους Καλούς Λιμένες. Εμείς σίγουρα προτείνουμε το πρώτο, καθώς η διαδρομή ανάμεσα στους κάθετους τοίχους του φαραγγιού είναι εκπληκτική. Στη διαδρομή θα συναντήσετε μεγάλες σπηλιές που ζούν ασκητές και το ξωκλήσι του Αγίου Αντωνίου, με ένα πηγάδι απ’έξω.

Η παραλία στην έξοδο του φαραγγιού είναι εκπληκτική, με ψιλό βοτσαλάκι και με πεντακάθαρα νερά, τα οποία συνήθως είναι πολύ ήρεμα. Δυτικά, σχηματίζεται μια πανέμορφη καμάρα, κάτω από την οποία μπορείτε να κολυμπήσετε. Ακριβώς από πάνω υψώνονται κάθετα βράχια, που στέκονται επιβλητικά. Μην παραξενευτείτε αν δείτε κάποιον ασκητή να προσεύχεται πάνω στα βράχια. Η παραλία είναι ιδανική για κάμπινγκ, αλλά θα πρέπει να κουβαλάτε όλα σας τα πράγματα μέσα στο φαράγγι. Ωστόσο, μπορείτε να «κερδίσετε» βάρος, αν δεν πάρετε νερό μαζί σας, αλλά να το συλλέξετε από το πηγάδι που βρίσκεται μπροστά από το εκκλησάκι, το οποίο απέχει από την παραλία μόλις 5’. Εκεί μπορείτε ακόμη και να πλένεστε (χωρίς σαμπουάν!). Δίπλα στο πηγάδι υπάρχει μια γούρνα από όπου πίνουν οι κατσίκες νερό. Αν έχετε χρόνο γεμίστε την με νερό και οι κατσίκες θα τρέξουν να πιουν, ευγνωμονώντας σας! Επίσης, από σεβασμό προς τους ασκητές που μονάζουν εδώ, ο γυμνισμός απαγορεύεται.

ΜΑΤΑΛΑ

Τα Μάταλα βρίσκονται 68 χλμ νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, ακριβώς στα όρια του κάμπου της Μεσαράς και των Αστερουσίων. Είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Κρήτης και σίγουρα η πιο διάσημη παραλία του Ηρακλείου. Είναι ταυτισμένη με τις σπηλιές μέσα στους βράχους, τους χίπηδες της δεκαετίας του ’70 αλλά και τη θρυλική ταινία «Η θεία μου η Χίπισσα», με τη Ρένα Βλαχοπούλου, που γυρίστηκε εδώ. Βρίσκονται κοντά στην Φαιστό, το δεύτερο σημαντικότερο παλάτι των Μινωϊτών, της οποίας και αποτέλεσαν λιμάνι. Αργότερα, επί Ρωμαίων, έγιναν λιμάνι της Γόρτυνας.

Τα Μάταλα βρίσκονται στην έξοδο μιας μικρής κοιλάδας, όπου σχηματίζεται ένας μεγάλος κλειστός κόλπος με θέα στα νησιά Παξιμάδια ή το «Ελεφαντάκι», όπως τα λένε οι ντόπιοι. Μπροστά στον κόλπο υπάρχει μια υπέροχη αμμουδιά μήκους 300μ, με ψιλό χαλικάκι, και πεντακάθαρα βαθειά νερά. Επίσης, ο βυθός έχει πλάκα σε μερικά σημεία και τα κύματα, λόγω των συχνών δυτικών ανέμων, είναι πολύ μεγάλα και εντυπωσιακά. Επίσης στη βόρεια πλευρά της παραλίας, υπάρχει μια μεγάλη σπηλιά, από την κορυφή της οποίας, κάποιοι πολύ τολμηροί κάνουν βουτιές. Η παραλία είναι πολύ οργανωμένη, με ομπρέλες, τουαλέτες, ντουζιέρες, ναυαγοσώστη, πρώτες βοήθειες, γήπεδα beach volley, snack bars, θαλάσσια σπορ, εκδρομικά καϊκάκια κλπ. Συχνά διοργανώνονται και αγώνες beach volley. Τριγύρω θα βρείτε πληθώρα επιλογών για διαμονή, διασκέδαση και φαγητό. Επίσης, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της παραλίας καλύπτεται από αλμυρίκια, όπου μπορείτε να βρείτε σκιά.

ΦΑΙΣΤΟΣ

 

Η Φαιστός ήταν μια Μινωϊκή πόλη της Κρήτης, τα ερείπια της οποίας βρίσκονται 55km νότια του Ηρακλείου. Η πόλη κατοικήθηκε ήδη από το 6000πΧ, ενώ ήκμασε παράλληλα με την πόλη της Κνωσού, έως τον 1ο πΧ αιώνα.

Η Φαιστός είναι διάσημη για το ανάκτορο της, το οποίο είναι επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος και δέχεται χιλιάδες επισκέπτες το χρόνο. Το ανάκτορο της Φαιστού ήταν κτισμένο σε χαμηλό λόφο στην πεδιάδα της Μεσαράς, με πανοραμική θέα στην τριγύρω περιοχή. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μετά της Κνωσού, καθώς καταλαμβάνει έκταση 18 στρεμμάτων.

Το ανάκτορο της Φαιστού ιδρύθηκε περίπου το 2000πΧ, σύμφωνα με τον μύθο από τον Μίνωα. Βασιλιάς του ανακτόρου υπήρξε ο αδερφός του Μίνωα, ο μυθικός Ραδάμανθυς. Ο Ραδάμανθυς ήταν γιος της Ευρώπης και του Δία και ήταν γνωστός για την δικαιοσύνη του. Μάλιστα σε αυτόν αποδίδεται η συγγραφή του Κρητικού Κώδικα, του πρώτου νομοθετήματος από κανόνες δικαιοσύνης, τον οποίον υιοθέτησαν αργότερα οι Σπαρτιάτες. Λόγω της δίκαιης κρίσης του, μετά τον θάνατο του ορίστηκε κριτής στον Άδη, όπως και ο αδερφός του Μίνωας.

ΚΑΛΟΙ ΛΙΜΕΝΕΣ

Οι Καλοί Λιμένες βρίσκονται 75km νοτιοδυτικά του Ηρακλείου και αποτελούν το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο χωριό των Αστερουσίων Όρεων. Είναι από τις ελάχιστες παραθαλάσσιες περιοχές των Αστερουσίων στις οποίες μπορείτε να φτάσετε μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου. Για να έρθετε εδώ, θα πρέπει να οδηγήσετε από το χωριό Πόμπια της Μεσαράς και να περάσετε τα Πηγαϊδάκια. Ο δρόμος είναι επικίνδυνα στενός και έχει πολλές απότομες στροφές, αλλά αξίζει τον κόπο. Υπάρχει κι ένας δεύτερος χωματόδρομος που οδηγεί στους Καλούς Λιμένες από την Μονή Οδηγητρίας, τον οποίο επιλέγουν κυρίως όσοι έχουν επισκεφτεί το Αγιοφάραγγο ή όσοι θέλουν να πάρουν μια ιδέα για την αγριάδα των Αστερουσίων.

Μόλις φτάσετε στους Καλούς Λιμένες, θα αντικρύσετε τις δεξαμενές πετρελαίου της ΣΕΚΑ που βρίσκονται απέναντι από τον οικισμό, πάνω στη νησίδα Μικρό Νησί, το οποίο οι ντόπιοι ονομάζουν και “Απόστολος Παύλος”. Ελάχιστοι Έλληνες γνωρίζουν τους Καλούς Λίμένες, αλλά σίγουρα όλοι γνωρίζουν την οικογένεια Βαρδινογιάννη, μια από τις πιο πλούσιες οικογένειες στην Ευρώπη. Η οικογένεια αυτή ξεκίνησε την επιχειρηματική της δραστηριότητα το 1961 με την κατασκευή αυτών των δεξαμενών, οι οποίες λειτουργούν ως σταθμός ανεφοδιασμού των πλοίων που διασχίζουν την Μεσόγειο και τη Διώρυγα του Σουέζ. Οι εγκαταστάσεις αυτές προκαλούν οπτική ρύπανση, αλλά ευτυχώς η θάλασσα της περιοχής παραμένει πεντακάθαρη.

Αν εξαιρέσετε το άσχημο τοπίο των δεξαμενών, σίγουρα θα μαγευτείτε από τις πανέμορφες παραλίες της περιοχής, οι οποίες προσφέρονται για μπάνιο όλο το χρόνο. Όπως υπονοεί και το όνομα τους, η θάλασσα στους Καλούς Λιμένες είναι σχεδόν πάντα ήρεμη και αποπνέει μια αέρινη γαλήνη. Αυτό αποτέλεσε άλλωστε κι έναν από τους λόγους για την κατασκευή των δεξαμενών εδώ. Αν έρθετε Σαββατοκύριακο, όλες οι παραλίες κατακλύζονται από χιλιάδες κόσμο, παρά την δύσκολη διαδρομή που πρέπει να διανυθεί.

ΚΟΜΜΟΣ

Ο Κομμός (ή Κομός) βρίσκεται 66 χλμ νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, μόλις 2 χλμ βόρεια από τα Μάταλα και πολύ κοντά στο χωριό Καλαμάκι. Είναι ουσιαστικά το νοτιότερο, αλλά και το πιο απομονωμένο, τμήμα της τεράστιας συνεχόμενης παραλίας του κόλπου της Μεσαράς.

Όλο το παραλιακό μέτωπο της περιοχής είναι εκτεθειμένο στους δυτικούς ανέμους, οι οποίοι φυσούν τις περισσότερες φορές στην περιοχή. Έτσι, χρειάζεται προσοχή γιατί η θάλασσα έχει πλάκες, κι όχι μόνο άμμο. Μέσα στη χοντρή άμμο της ακτής φωλιάζει η προστατευόμενη θαλάσσια χελώνα Caretta caretta, από το Μάϊο ως τον Σεπτέμβριο.

Το βόρειο τμήμα του Κομμού, ο Ποταμός ή το Ποταμόσερμα, είναι γνωστός προορισμός για τους λάτρεις του γυμνισμού εδώ και πολλά χρόνια, από την εποχή που οι χίπις κατέκλυζαν την περιοχή. Τριγύρω υπάρχουν μόνο μερικά αλμυρίκια, καθώς ο Κομμός βρίσκεται σε προστατευόμενη αρχαιολογική ζώνη κι έτσι δεν επιτρέπεται να χτιστούν ξενοδοχεία.